ПАМ’ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ
З метою профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь Держпродспоживслужба України рекомендує не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб.
Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції.
- НЕ вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості таз простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчуваннятільки у спосіб зазначений на упаковці та у встановлений термін.
- НЕ вживати незнайомі та підозрілі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
- Приготовлені страви бажано вживати відразу, а у випадку їхповторного споживання вони мають піддаватись вторинній термічнійобробці.
- Зберігати виготовлені страви без холоду не більше 2 годин.
- НЕ брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні,кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребуютьохолодженого зберігання).
- НЕ виготовляти багатокомпонентні страви, що не вимагають термічноїобробки (паштети, м’ясні салати тощо) у непристосованих умовах.
- При споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно ретельно помитипитною водою.
- НЕ використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду водуз річок, озер, колодязів, підземних джерел тощо.
- Для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки зцентралізованих джерел водопостачання або питну бутильовану.
- При неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки,екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бутипрофільтрована і прокип’ячена. Для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води.
- Перед приготуванням їжі та перед її вживанням необхідно завжди митируки з милом.
- Обов’язково мити руки після відвідування туалетів.
- При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правиламихарчування та правилами дотримання особистої гігієни. Дорослим необхідноретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти.
- Для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційнодозволеними пляжами.
- У випадку виявлення перших ознак кишкового захворюваннянеобхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.Самолікування небезпечне! При груповому відпочинку хворого бажано тимчасово (до прибуття лікаря) ізолювати від решти колективу.
- При тяжкому стані хворого треба негайно викликати невідкладнумедичну допомогу.
ПАМ’ЯТАЙТЕ!
Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.
Trackback from your site.